
Bil Koleji Bahçelievler kampüsü olarak yılsonunda “Bilim ve Sanat Festivali” düzenliyoruz.
Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’un da açıklamalarında vurguladığı, akademik, sosyal, duygusal ve fiziksel etkinliklerle dolu bir programla telafi sürecini desteklemek istiyoruz.
Öğrenci ve öğretmenlerimizle birlikte adını “Challengers” koyduğumuz, bilim ve sanat festivalinde, akademik derslerden sanat derslerine kadar, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin katılacağı, 6 kategoride ödüllü yarışma düzenliyoruz.
Yarışmada finale kalan projeler, festivale davet edilecek ve sunumlarını orada ziyaretçilerimize sunacaklar. Festival alanında eğleneceğimiz robotik futbol atölyesi, takı tasarım atölyesi ve seramik atölyesinin yanı sıra gün boyu, dondurma, pamuk şeker ve popcorn stantlarından ücretsiz alış-veriş yapabilirsiniz.
Ödüllü yarışmamızın kategorileri ve ayrıntılı bilgileri aşağıda verilmiştir.
- Object Art Yarışması:
Sıra dışı tasarımlar oluşturmaya var mısın?
Birleşmiş Milletler, 2021 yılını “Meyve ve Sebze Yılı” ilan etti. BM Genel sekteri António Guterres “Bu uluslararası yılı gelin gıdayı nasıl ürettiğimizi ve tükettiğimizi yeniden düşünmek için kullanalım” diye duyurduğu bu ilanı bizler de öğrencilerimiz arasında farkındalık oluşturmak için sanat yarışması olarak düzenliyoruz.
Object Art (Nesne sanatı), bir nesnenin kendi işlevinden uzak, 2 boyutlu çizimlerle tamamen başka şekilde sunulmasıdır.
Meyve ve sebze yılına ithafen, yarışmaya katılacak öğrencilerin çalışmalarını meyve ve sebze atıklarından (meyve, sebze kabukları, çekirdekleri, sapları vb. ) yapmalarını istiyoruz. Ayrıntılar yarışma şartnamesinde belirtilmiştir.

Örnek Object Art çalışması
- Diorama Yarışması:
Hikayeni canlandırmaya var mısın?
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) okyanusları korumanın önemiyle ilgili dünya genelinde farkındalık oluşturabilmek için 2021-2030 yıllarını “Okyanus Bilimleri On Yılı” ilan etti. Bizlerde öğrencilerimiz arasında farkındalık olması açısından Diorama yarışması düzenliyoruz.
Diorama (canlandırma), belli bir ölçeğe bağlı modelleri kullanarak bir anın veya hikâyenin insanın kendi hayal gücüne dayanarak oluşturduğu 3 boyutlu çalışmadır.
Her türlü malzeme kullanarak yapacakları canlandırma maketlerinde başkahramanımız, “okyanuslarda yaşayan bir canlı”. Başkahramanımızı origami ile modelleyecek öğrencilerimiz, bu canlının yaşam alanını maketleriyle canlandıracak ve 1 sayfayı geçmeyecek şekilde bilgilendirme afişi hazırlayacaktır. Ayrıntılar yarışma şartnamesinde belirtilmiştir.
Diorama (Canlandırma) örnekleri


- Yunus Emre ve Türkçe Yarışması
2021 yılı, Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü olması münasebetiyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındı. 30 Ocak 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Genelge ile 2021 yılı Cumhurbaşkanlığımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmiştir.
Bu kapsamda öğrencilerimiz şiir, makale ve hikâye kategorilerinden birini seçerek “Yunus Emre ve Türkçe” konulu çalışmalarını hazırlayıp yarışmaya katılacaklardır. 1 sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlanacak çalışmalar, festival alanında özel bölümde sergilenecektir.
- Logo Tasarım Yarışması:
Hazırlanın! Uzaya gidiyoruz.
Bu yarışmada öğrencilerimizden “Uzayda bir şirket kursaydın, ne şirketi olurdu?” sorusunun cevabını istiyoruz. Kuracakları şirket için bir logo çizmelerini ve bir de slogan bulmalarını istiyoruz. Şirketin çalışma alanını, logosunu ve sloganını hazırlayan öğrencilerimiz yarışmaya başvuru yapabileceklerdir. Çalışmalar dijital ortamda (bilgisayar, tablet, telefon vb.) hazırlanabileceği gibi kara kalem, boya kalemleri ve çeşitli kâğıtlarla da (Bulabilecekleri her türlü malzeme ile) hazırlanabilir. Hayal gücüne dayalı bu yarışmayla birlikte öğrencilerimizin “küresel bir perspektif içinde geleceği öngörmeye çalışan” Fütürolog gibi davranmalarını hedefliyoruz.
Ayrıntılar yarışma şartnamesinde belirtilmiştir.
- İnfografik Yarışması:
Pandemiyle birlikte çokça görmeye başladığımız infografik yöntemini öğrencilerimiz arasında bir yarışmayla eğlenceli hale getirmeyi amaçlıyoruz.
İnfografik, bilgi grafiği olarak Türkçeye çevrilebilir. Bilgiyi tasarlayarak kolay bir şekilde anlatabilmemize yardımcı olur. Verileri çeşitli görsellerle okuyucuya aktararak akılda kalıcılığını arttırır, daha okunabilir olmasını sağlar. Bu somut ve net bilgiyi verebilmek için infografiki tasarlayan tasarımcının, konu hakkında iyi bir araştırma yapması ve bilgi sahibi olması gerekir.
Öğrencilerimizin seçtiği konularda araştırma yapmasını, öğrendiği bilgilerden önemli kavramları bulmasını ve bunları anlaşılır bir şekilde sunmasını hedefliyoruz.
Örnek infografik

- Minecraft Yarışması:
“Gerçek dünyada Minecraft”
Minecraft, öğrenciler arasında popüler bir dijital oyun. Birçok öğrenci bu oyunu ya oynuyor ya da oyun hakkında bilgi sahibi. Oyunda çeşitli kayaçları (madenler, kum, toprak, taşlar vb.) kazıp bularak yapılar inşa ediyorsunuz.
Bu yarışmada öğrencilerimizden istediğimiz ise Minecraft oyununda kullandıkları bu kayaçların, gerçek dünyadaki hallerini gösteren bir katalog hazırlamaları.
Bu madenler nerelerde kullanılıyor? nerede çıkartılıyor? Görünümleri nasıl? Sorularının cevaplarını hazırlayacakları afişlerde verecekler. Bu afişleri dijital ortamda hazırlayabilecekleri gibi kalem, kağıt (ya da madenleri kullanarak) ile de hazırlayabilirler.
Ayrıntılı bilgi yarışma şartnamesinde verilmiştir.