04 Ekim 2021 Pazartesi

Günümüzde milyonlarca cep telefonu kullanıcısı olması bir çok işlemin reelden sanal ortama taşınmasına yardımcı olmuştur. bu işlemler parasal olunca güvenlik ilk akla gelen sorudur.

Bu araştırmamda siz değerli  okuyucularımız için bu konuyu mercek altına aldım. 

Bu gün Dünyanın en büyük sorunlarından birisi siber suçlardır. Artık reel suçların, siber suçlara oranı gün geçtikçe azalmakta ve yarattıkları sorunlar bazında makas gün geçtikçe daralmaktadır. Sık olarak gazetelerde ve haberlerde karşımıza çıkan siber suçların, akıllı cep telefonlarında da birer tehdit oluşturup, bankacılık işlemlerinizi cep telefonlarından yaparken siber saldırıya uğrama ihtimalinizi sorgulamak gerekmektedir.

Türkiye de ki bankaların siber güvenlikleri oldukça yüksek seviyededir. 2015 yılı içerisinde HSBC Türkiye’nin büyük ve toplu bir siber saldırıya maruz kalmasını ve müşterilerinden özür dileyerek hiçbir hesabın bilgisine zarar gelmediğini bildiren bir mektup gönderdiğini hatırlamaktayız. Ancak özetle Türkiye de ki hiçbir banka kendisine direkt yapılan siber saldırı nedeniyle kullanıcılarını mağdur etmemiştir. Bir noktaya dikkat çekmek gereklidir ki cep telefonunuzda ki programlar güvenilir değilse, bir çeşit keylogger, Truva atı gibi virüsler cep telefonunuzda bulunuyorsa, bankacılık işlemleriniz o zaman tehlikeye girebilir. Bu nedenle kullandığınız programlara dikkat etmelisiniz.

Akıllı cep telefonunuza, akıllı cep telefonları için geliştirilmiş güvenlik yazılımları ile kolayca koruyabilirsiniz. Belki telefonunuzun performansını biraz düşürebilir ancak akıllı cep telefonları için oluşturulan güvenlik yazılımlarının kaliteli olanları bu performans düşmesini size hissettirmeyecek düzeyde tutacak kadar yalın ve işlevsel programlar oluşturmuşlardır. Bu alanda dünyaca ünlü yazılım markalarının, güvenlik yazılımları hem sık güncellenerek güncel virüslere karşı korur hem de neredeyse ücretsiz olarak kullanıcılara sunulur.

Reel ve sanalda güven içerisinde bir hayat temennisiyle...

 

Levent Dalgın

Van Bil Koleji Bilişim Öğretmeni